به گزارش پایگاه خبری «حامیان ولایت» ، به نقل از تسنیم ،
اخیراً علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مورد وضعیت موالید در کشور گفته است: «تعداد موالید در سال 1403 نسبت به سال 1402 هفت درصد کاهش یافته است».
همچنین وی اشاره کرده است: «در سال 1365 از میان 10 میلیون زن متأهل، 2 میلیون موالید گزارش شده بود، اما در سال 1403، با وجود 16 میلیون زن متأهل، تنها 979 هزار تولد به ثبت رسیده است. این آمار نشان میدهد که اگرچه تعداد زنان متأهل کاهش نیافته، تعداد موالید کاهش چشمگیری داشته است».

چند نکته در این زمینه بخوانید:
یک: سال هاست که در مورد وضعیت جمعیت، هشدار داده شده است. انتظار می رفت که هر چه زمان می گذرد، وضعیت بهتر شود. اینکه، آمار موالید سال 1403 هفت درصد از سال 1402 کمتر است، بسیار جای نگرانی دارد. این نشان می دهد که ما با این دستفرمان، به نتیجه نخواهیم رسید و سایه بحران بزرگ جمعیت که یکی از بزرگترین تهدیدات تاریخ کشورمان است، همچنان وجود دارد.
دو: باید یک بازنگری اساسی در سیاستگذاری ها و برنامه ریزی ها به وجود آید. فرصت، بسیار اندک است. همه دستگاه ها از جمله نهادهای دولتی و همچنین مجلس باید در سریعترین زمان ممکن، یک تجدید نظر در مورد کارهایی که انجام داده اند داشته باشند. برخی امور باید اصلاح و برخی هم باید تقویت شوند.
سه: ابتدای دولت چهاردهم، بعضاً مشاهده شد که برخی در حال حمله به وام فرزندآوری بودند. نکته قابل تأمل این است که این آمار نگران کننده موالید در شرایطی بوده که برای فرزندآوری این نوع حمایت ها انجام شده است. در نظر بگیرید که اگر این نوع اقدامات هم نبود، چه بسا همین آمار، پایین تر هم می شد.
چهار: برخی اقدامات نظیر فراهم کردن شرایط برای ثبت نام خودرو، به تنهایی کافی نیست. وقتی قیمت خودرو سر به فلک می کشد، طبیعی است که این ظرفیت هم عملاً برای برخی ها از بین می رود.
پنج: یکی از موضوعاتی که نقش خاصی در کم شدن آمار فرزندآوری دارد، موضوع تحصیل و اشتغال بانوان است. متأسفانه برخی افراد به اشتباه گمان می کنند که فرزندآوری مانع بزرگی برای پیشرفت آنهاست. این دریافت اشتباه، به دلیل فرهنگ یا روش های غلطی است که بعضاً در زمینه تحصیل یا اشتغال بانوان در کشورمان به وجود آمده است.
شش: بعضاً در جامعه ما رفتارهای غلطی وجود دارد که نتیجه آن، مردواره کردن زن است. همچنین، در برخی مشاغل، از بانوان با این توجیه که به حقوق کمتر راضی می شوند، استفاده ابزاری می کنند و یا به دنبال این هستند که آنها متأهل نباشند یا فرزند نداشته باشند تا بتوانند راحت تر کار خود را انجام دهند و در بند خانواده و برخی مسائل مربوط به آن نباشند. قطعاً این مسائل نیز در مقیاس کلان، تأثیر مستقیم در فرزندآوری دارند و برای این موضوعات باید تأمل و تدبیر کرد.
هفت: در کنار حل مشکلات اقتصادی، برای فرهنگ جامعه هم باید اقدامات اساسی صورت گیرد. هم اکنون روحیه راحت طلبی، مصرف گرایی و یا چشم و هم چشمی های نابجا، در بخش قابل توجهی از افراد جامعه ما یک مانع برای فرزندآوری است. اگر مشکلات اقتصادی را حل کنیم – که باید هم حل کنیم- اما سبک زندگی ها همچنان باقی بماند، به نظر می رسد که مسأله فرزندآوری باز هم حل نخواهد شد.